Geboren in Indonesië in 1950, getogen in Maleisië en Thailand, bestond zijn vocabulaire al heel jong uit automerken. Dat het in de jaren ´50, in de tropen vooral om merken ging die al lang vergeten zijn mag de pret niet drukken, Packard, Desoto, Plymouth, Studebaker waren de auto´s die zijn vader daar reed. Maar kennissen van de familie reden Hilman , Sunbeam, en Humber. In ieder geval was de jonge Ronald idolaat met auto´s.

Later in Nederland verraste zijn vader hem door hem mee te nemen naar de toenmalige racecoryfee Henk van Zalinge.  Ronald´s vader had vlak na de Tweede Wereldoorlog lang in een jazzband gezeten met Henk van Zalinge. Die was eind jaren ´50 bekend geworden als top tuner van tweetaktmotoren en had zelfs eigen auto´s onder de naam Hirondelle geproduceerd. Begin jaren ´60 was hij betrokken bij het spectaculaire project van Daf met de Formule 3 met Variomatic. Gijs van Lennep en Mike Beckwith reden daar Internationaal zo maar de gevestigde orde mee zoek. Henk van Zalinge was verder teamgenoot van Ben Pon met de deelname met de fraaie Porsche 904 op Le Mans, onder de Dutch National Racing Team vlag.

Hier sloeg het racevirus echt toe in het  leven van Ronald. Tijdens zijn studie Psychologie aan de Universiteit van Nijmegen en terwijl hij als Nationaal Kampioen roeien in de acht en ongestuurde twee eigenlijk een bestaan had als topsporter, voerde het virus hem  naar het Eurocircuit in Valkenswaard Na een paar races bezocht te hebben bedachten hij en zijn maatje Charles van Lookeren Campagne, zijn latere zwager  en de Oom van Renger, dat ze maar zelf auto’s moesten gaan prepareren. In een lange zomer in 1974 werden twee ultralichte Mini’s gebouwd en in 1975 stond  het van Ewijk Lastechniek team aan de start.  Ronald stond als student psychologie en vreemde eend in de bijt al gauw voor de camera’s van het programma Avro’s Rallycross. De legendarische commentator Louis van Noordwijk had wel lol in de ambitieuze coureur.

In een tweede en derde jaar met de Mini’s werd intensief gestreden op de circuits van Lydden Hill, de Duivelsberg bij Maasmechelen , het Eurocircuit en op het toenmalige Gannita circuit in de polder bij Gendt in de Betuwe. In 1978 volgde een Nationale titel met Nothelle Golf  en een tweede plaats bij de slotwedstrijd van het Europese Kampioenschap, in Buxtehude,  achter Volkswagen fabriekscoureur Jochi Kleint .

Inmiddels was van der Zande afgestudeerd als psycholoog  en meende dat het maar afgelopen moest zijn met de racerij. Hij rekende buiten waard en buiten de kracht van het racevirus. In 1980 werd van Hans Deen een Renault 5 Alpine Coupe gekocht en werd schoorvoetend meegedaan aan de Nationale Marlboro Trophy Renault 5 Elf. Al gauw mengde van der Zande zich in de voorste gelederen, waar mannen als John Vos, John Postmaa,  Geerlof Stam en Jaap van der Ende ( ja, de vader van…) de dienst uitmaakten. Weg was het om met de Olympische gedachte wat mee te tuffen. Wel werd consequent met de racewagen over straat naar de circuits gereden. Voor de race in Paul Ricard/ Le Castellet  ging er zelfs een imperiaal op het dak om de tent voor  sleutelen en slapen mee te nemen.

 

Er werd voor 1981 een nieuwe 5 Alpine Coupe besteld en toen werd het echt serieus . In dat seizoen werden de eerste podiums  gereden, met als tegenstrevers Frank Caron  en John Vos. En ook dit seizoen werd weer afgesloten met een groot Renault festijn in Frankrijk, ditmaal op het circuit van Albi, ten noorden van de Pyreneeën

 

Ronald van der Zande voelde zich na het seizoen 1981 toch weer geroepen te stoppen met de autosport. De maatschappelijke verantwoordelijkheid trok en het bouwen aan carrière en gezin lag in het verschiet. Lang duurde dit niet. Er werden toch weer smoezen bedacht , waarom racen van groot belang was. En de MG Metro cup, die een jaar later in 1983 startte was een ogenschijnlijk onschuldige klasse. Drie jaar lang  werd de racende psycholoog tweede in deze klasse. En er werd gestreden op het scherp van de snede. Ronald had inmiddels naast zijn maatje Charles van Lookeren Campagne, Marco Bakker, de racende bariton, als teamgenoot gekregen. 


2018  Renault 5 Alpine Turbo   globbers joomla templates